Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu, asemeni incalzirii solare, actioneaza cu prioritate asupra obiectelor din raza de actiune, incalzirea aerului realizandu-se indirect de aceste obiecte. Prin acest principiu pierderile de caldura se reduc la minim, iar diferenta de temperatura dintre podea si tavan este foarte mica, comparativ cu alte sisteme de incalzire.

a

Cand vorbim despre panouri radiante cu infrarosu, vorbim despre panouri de incalzire a locuintei ce functioneaza pe baza de radiatii infrarosii (benefice pentru organism). Aceste tablouri radiante cu infrarosu, cu un randament de aproape 100%, transforma energia electrica in doua componente: caldura radianta si caldura convectiva. Procentul de transformare in caldura radianta este dominant, de 93-95% , diferenta pana la 100% reprezentand caldura convectiva.

Ca si principiu de functionare, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu functioneaza pe acelasi principiu prin care Soarele incalzeste pamantul.

aa

    Alte avantaje ale incalzirii electrice cu panouri radiante infrarosu :
  • garantie mare, cuprinsa intre 5 si 10 ani;
  • durata mare de utilizare, 25-30 ani;
  • consum de energie cu pana la 50% mai mic fata de alte sisteme de incalzire;
  • costuri foarte mici de intretinere, nefiind nevoie de o intretinere speciala;
  • usor de montat;
  • regleaza umiditatea;
  • elimina igrasia;
  • nu necesita avize si recomandari;
  • montaj simplu si intr-un timp foarte scurt, fara mizerie si costuri mari;
  • fara revizii periodice sau alte asemenea;
  • efecte benefice pentru sanatate;
  • aspect placut, mai ales in cazul panourilor radiante cu infrarosu personalizate.

Incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu – consum

Pentru exemplificarea consumului, am decis sa iti prezint rezultatele unui studiu comparativ intre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu si incalzirea cu centrala pe gaz, realizat in Germania de Technische Universität Kaiserslautenin, in perioada de incalzire 2008/2009. In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca la o suprafata de 100 m2 prin incalzirea pe gaz se economiseste 50 lei lunar. Dar, avand in vedere scumpirile masive ale gazelor din ultima vreme, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu a ajuns cel putin la egalitate cu incalzirea prin centrala cu gaz.panouri-inflarosu-colaj

Privind costurile in ansamblu, trebuie sa avem in vedere si costurile aferente reviziilor, ce caracterizeaza centrala pe gaz, precum si durata de viata a aparatului, in cazul centralei fiind de aproximativ 8 ani, pe cand la panourilor radiante cu infrarosu de 20-25 ani (numai garantia este de 5-10 ani), defectarea presupunand noi costuri.

La nivel international s-au facut diferite studii cu privire la efectele radiatiilor infrarosii asupra organismului uman. Mai jos aveti cateva exemple:

In ultimii 30 de ani, cercetatori si doctori chinezi si japonezi au realizat cercetari extinse asupra tratamentelor cu radiatii infrarosii de unda lunga si au descoperit date interesante. In Japonia, exista o asa-numita “societatea-infrarosie” , formata din doctori si fizioterapeuti, dedicati continuarii studiilor despre razele infrarosii. Descoperirile lor sprijina ideea efectelor benefice pentru sanatate ale terapiei cu astfel de raze. Au fost vandute peste 700.000 de sisteme termale pe baza de raze infrarosii de unda lunga in Orient. Alte 30 de milioane de persoane au primit tratament cu radiatii infrarosii de unda lunga in Orient, Europa si Australia prin aparate cu lampi care emit aceeasi lungime de unda, de la 4 pana la 14 microni.

In Germania, doctori organizati intr-o forma independenta, utilizeaza terapia cu raze infrarosii de unda lunga de peste 80 de ani.

In Suedia, s-a facut un studiu de caz pe un batran de 70 de ani care avea artrita reumatoida secundara si febra reumatoida acuta. Atinsese limita de toxicitate cu injectii, insa ESR (rata de sedimentare a eritrocitelor) era inca 125. Dupa ce a utilizat un sistem de incalzire cu radiatii infrarosii de unda lunga, in mai putin de 5 luni, ESR a scazut la 11.

In concluzie aceste panouri radiante cu infrarosu au o garantie mai mare , nu afecteaza cu nimic starea de sanatate , ci din contra o poate imbunatati. Aceste lucruri fiind spune , va recomand cu mare incredere sa folositi aceste panouri .

Acest articol a fost scris pentru #Blogalinitiative

 

 

 

2 gânduri despre “Aducem caldura Soarelui la noi in casa !

Lasă un comentariu